Browar z minibrowaru – jak warzyć piwo

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – jaki materiał użyć
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy jaki system wybrać
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych wśród trunków. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące różnych jego rodzai, przez co często ciężko jest wybrać, które będzie dla nas idealne. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego sposobie warzenia, rodzajach, cenie, klasie oraz istotności miejsca warzenia. Najpopularniejsze są bez wątpienia browary koncernowe, czyli produkcja na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niższej randze oraz cenie, jako że produkcja oraz transport są znacznie tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, staranniej warzonym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to wersja piwa robionego z pasją oraz dużą ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są miłośnicy rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i rzetelność przetworzenia jest najistotniejsza. Dlaczego? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, rozpowszechniane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone samodzielnie, w warunkach domowych, co tyczy się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są najczęściej tworzone z rzadkich i droższych składników. Klienci są gotowi wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze w poszukiwaniu czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby skłonić do zakupu.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz wiele czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do odpowiedniej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć prywatny minibrowar potrzebne będą maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to prawda, jednak warto mieć na uwadze, że najważniejsza jest chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji a a także załatwienia koncesji. Dziś sektor minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie trunku na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w markecie.

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich czynników jak klasa, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżniamy piwo górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest delikatniejsze. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się przyporządkować do jednego typu, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych surowców. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, czyli główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, ze względu na to, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale lepszej jakości alkoholu za wyższą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

Minibrowary

 

Komentarze są wyłączone.