Pizza – przysmak całego świata

Beton dekoracyjny - Beton architektoniczny - Beton ozdobny - Zastosowanie betonu dekoracyjnego
Beton dekoracyjny do wnętrz i ogrodu
Styczeń 26, 2017
Biuro rachunkowe Poltax - Biuro księgowe Poltax - Biuro rachunkowe Toruń - Księgowość - Nowoczesne usługi księgowe - Usługi księgowe Toruń - Biuro Poltax Toruń - Prowadzenie księgowości - Obsługa księgowa firm
W czym może Ci pomóc biuro rachunkowe?
Styczeń 27, 2017

Czy jest takie danie, które bez wątpienia uwielbia każdy? Tak i jest to pizza. Przysmak kuchni włoskiej, rozpowszechniony na całym świecie. Prostota w dowolnych kombinacjach, która zależnie od kucharza smakuje inaczej. W całości kuchnia włoska jest chyba najsmaczniejszą kuchnią świata. Włosi doskonale potrafią komponować nie drogie i świeże składniki, które wspólnie smakują perfekcyjnie. Radosna Italia oferuje nam nie tylko okrągłe placuszki, ale także spaghetti, risotto, czy bruschetty. Po prostu smaczne i błyskawiczne w sporządzeniu dania, które łączą bliskich przy jednym stole. Taki też jest cel gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko kochają jeść. Lubią spędzać czas z rodziną, debatując i bawiąc się w towarzystwie znakomitego jedzenia, które bazuje na lokalnych i naturalnych produktach. Pomidory, bazylia, parmezan – to wszystko jest tam na wyciągnięcie ręki i za małe pieniądze. Warzywa i zioła uprawiane w letnim słońcu południa smakują doskonale. Nic dziwnego że znalazły się w głównym menu każdego obywatele Włoch. A skąd właściwie wzięła się się kuchnia Włoch i jak została przygotowana pizza? Odpowiedź zapewne Cię zaszokuje. Poznaj zatem informacje o pochodzeniu pizzy i o znanych daniach kuchni Włoch. Uważaj, bo może zechce Ci się skosztować któregoś z nich.

Tradycyjna włoska kuchnia

Powinno się zacząć od tego, że kuchnia włoska jest blisko powiązana z tradycją danego rejonu. Włosi mocno szanują swoją tradycję, nie dopuszczają jakichkolwiek ustępstw i w trakcie wykonywania ulubionych dań stosują się do przepisów dostarczanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki tradycji, umiejętności łączenia dostępnych składników i stosowaniu dobrej jakości (najczęściej świeżych) wyrobów kuchnia ta zyskała znaczną popularność i globalne uszanowanie. W kuchni włoskiej nie używa się substytutów – wszystko robione jest ręcznie, według precyzyjnie opisanej receptury. Gotowanie „od serca” powoduje, ze wszystko pachnie i smakuje wspaniale. Co więcej dobrze jest wymienić jako plus kuchni włoskiej? Oczywiście jej dostępność. Kuchnia ta jest niezwykle niedroga, a wszystko przez to, że wiele klasycznych potraw wywodzi się z biednych rejonów. W przeszłości biedni obywatele Włoch korzystali z wyrobów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub wytwarzane było osobiście. Tymczasem oprócz samego gotowania, najważniejsze jest (co kultywuje się po dziś dzień) degustowanie dań w dużym towarzystwie rodziny. Według Włochów wspólna konsumpcja ma jednoczyć ludzi. Nie ma znaczenia cena dania, ale sam czas, który spędza się z ukochanymi osobami, przy jego kosztowaniu. To jest bezcenne.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Czego w pizzy można nie kochać? Chrupiącego ciasta. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy świeżej bazylii? To fundamentalne składniki standardowej pizzy. Danie to przeżyło wiele transformacji. W każdym kraju smakuje odmiennie. A jak to się wszystko zapoczątkowało? Dania zbliżone do pizzy sprzedawane były już w zamierzchłym Rzymie i co zaskakujące stanowiły doskonały środek płatności. Pizza prawdziwą renomę zyskała dopiero pod koniec XVIII wieku, kiedy to zaczęły powstawać restauracje mianowane pizzeriami. Przyciągnęły one monarchę Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by zakosztować serwowanych tam dań. 100 lat później, u schyłku XIX wieku kuchmistrz Raffaelo Esposito stworzył dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Jedna z nich była nowinką, ponieważ kucharz dodał do niej nowy składnik – ser mozzarella. Władczyni pokochała ten smak i od tamtej pory pizza ta została nazwana „margerita” od jej imienia. Dalej pizza przybyła do USA, gdzie została na dobre spopularyzowana przez włoskich pracowników przybywających do Ameryki po II wojnie światowej. Tak oto pizza stała się ukochaną potrawą wszystkich narodowości – od Australijczyków po Jamajczyków.

Jak dobrze znacie włoskie potrawy?

Pizzerie otwierają się w każdym mieście, niezależnie od szerokości geograficznej. Dowodzi to niezwykła popularność kuchni włoskiej. Pizza nie jest wprawdzie jedyną popularną potrawą tej strony globu. Włochy podarowały też nam takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia włoska przeważnie opiera się na naturalnych produktach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy posiłki z ryżu i polenty. Na południu zazwyczaj stosowana jest oliwa, a na północy masło. Nie zapominajmy także, że obok standardowych posiłków, Włosi mogą nam zaproponować wyjątkowe wyroby, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, szlachetne oliwy, czy wytworne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej strony świata?

Chciałbyś posmakować autentycznej włoskiej pizzy w Toruniu? Poszukujesz pizzerii, która wytwarza włoskie dania wedle sekretnej formuły. Przygotuj się na szczególne wrażenia smakowe i przyjdź do naszej pizzerii: pizza Toruń

Komentarze są wyłączone.