Co sprawia, że pizza jest idealna

Chirurgia stomatologiczna w stomatologii estetycznej
29 stycznia, 2021
Stomatolog dziecięcy Toruń
1 lutego, 2021

Niełatwo chyba wskazać osobę, która nie lubi pizzy. Bogactwo smaków składników i dodatków powoduje, że niemal każdy wybierze coś pysznego. Każdy z nas ma indywidualne preferencje, ze względu na to trudno się dziwić, że nie każda pizza nam smakuje. Dysproporcja w smaku da się także znaleźć nawet jeśli wybieramy te same dodatki. Każda pizzeria działa w zgodzie swoimi przepisami, tradycją czy sposobem pieczenia. Z tego względu nie zawsze, nawet przy zamówieniu pizzy „takiej co zawsze”, ale w innym miejscu, osiągniemy taki sam smak. Jaka pizza jest smaczna? O tym przesądza parę czynników w trakcie przyrządzania.

Idealne ciasto na pizzę – jak je przygotować?

Idealne ciasto na pizzę to baza smaku. Osiągnięcie najlepszej masy jest sporym wzywaniem, jakie stoi przed każdym, kto chciałaby wyrobić dobrą pizzę. Niezależnie od tego, czy preferujemy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza powinna być sprężysta, ale jednocześnie chrupka. Mimo to, nie powinna łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest idealne są trzy składniki. Głównie powinno się zaopatrzyć w dobrą mąkę. Porządnej klasy mąka, a więc o typie jak najniższej liczbowej wartości. Im większa wartość (np. mąka w typie 650), tym mniejsza jakość produktu. Najznakomitsze pizzernie używają mąkę włoską o typie 00.

Kluczowym składnikiem jest także dobry zaczyn drożdżowy. Potrzebne jest w tym wypadku zastosowanie świeżych drożdży. Drożdże suche mają mniejszą wartość, więc, jeżeli marzymy o najlepszym cieście, warto stosować wysokiej jakości składniki. Obok tego, zaczyn drożdżowy potrzebuje dorzucenia niewielkiej ilości cukru i soli. W zależności od tego, czy zależy nam na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, powinno się odpowiednio dobrać proporcje cukru i soli. Ciasto chrupkie powstaje na skutek równo wymierzonej proporcji cukru i soli, grubsze – kiedy do ciasta wsypiemy nieco więcej cukru, niż soli. Wymieszany zaczyn drożdżowy musi trochę „poodpoczywać”, by wyrosnąć, przez co to bardzo ważny etap, o jakim nie można zapominać.

By sprawić, by pizza upiekła się smakowita, powinno się dołączyć do ciasta jeszcze wyjątkowy składnik. Jest nim wysokiej klasy oliwa. Ilość oliwy wskazuje przepis, pewne jest, że ten produkt poprawia smak i dodaje wilgoci i chrupkości. Czy zastosowanie tych elementów spowoduje, że pizza okaże się smaczna? Tak! Trzeba jednak pamiętać, by dobrze wyrobić ciasto. Zazwyczaj na koniec powinno stać się gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno przyjąć poprzednią formę. Kiedy tak się nie dzieje, należy poczekać oraz pozwolić wciąż drożdżom pracować.

Jak osiągnąć doskonały smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi pomyśleć o własnych ulubionych składnikach. Jak wiadomo każdy woli inne składniki, jednak bez względu na to, jakie składniki i dodatki wolimy, wszystkie powinny być świetnej jakości. Tylko świeże składniki to zapewnienie jakości i dobrego smaku. Dlatego dobierając pizzerię lub piekąc pizzę w domu, powinno się na to zwrócić uwagę. Tak samo ważna jest ilość składników. Chociaż wiele osób pragnie oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dodawać bardzo dużo wybranych składników, dobra pizza ma mniej więcej 4 składniki. Mniejsza liczba składników ma znaczenie pod względem wagi oraz nadal zapewnia sporo możliwości pod względem smaku. Im więcej składników, tym mocniej ciasto jest przygniecione, a przez to może się spłaszczyć oraz utracić sprężystość i okaże się już nie tak doskonałe.

Duży wpływ na wyborny smak pizzy ma sam sos. Dobry sos do pizzy robi się z pomodorowej passaty. Pomidory z puszki czy pomodorowy koncentrat wsiąkną w ciasto. Kiedy tak będzie, zbyt mokre ciasto będzie słabiej rosło, nie najlepiej się wypiecze, a oprócz tego nie będzie kruche. Z sosem lepiej nie przesadzać oraz nie stosować za wiele. Warto go zrobić ciut szybciej, aby nabrał intensywnego aromatu i smaku.

Sposób pieczenia idealnej pizzy

Co powoduje, że pizza ma idealny smak oraz intensywny aromat? Oczywiście technika jej pieczenia. W wielu pizzeriach używane są w tym celu piece kamienne lub takie opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura tych pieców skutkuje tym, że pizza piecze się prędko, ciasto jest chrupkie i sprężyste, a wybrane składniki oddają swój pyszny smak, nie robiąc się w tym czasie gumowe czy spalone.

To powoduje, że im większa temperatura w trakcie pieczenia pizzy, tym lepiej. Oczywiście trudno sobie wyobrazić posiadanie pieca kamiennego w swoim domu, więc zazwyczaj wybieramy się na pizzę do wybranej pizzerii lub wybieramy zakup pizzy z dowozem do domu. Jak to zrobić kiedy chcemy przygotować pyszną pizzę w domowych warunkach? Możliwości piekarnika mogą nie wystarczyć, dlatego dostępne są do kupienia specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go nagrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec swoją świetną domową pizzę.

Pewnie samodzielnie nie otrzymamy rezultatu jak z pizzerii, jednak będzie on bardzo zbliżowny i pizza z pewnością będzie miała wspaniały smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień pobiera z ciasta wilgoć, a tym samym redukuje jej czas pieczenia. W ten sposób ciasto jest sprężyste i kruche, a składniki nie gubią wartości i gwarantują pyszny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.