Po czym poznać, że pizza jest dobra

Chirurgia stomatologiczna w stomatologii estetycznej
29 stycznia, 2021
Stomatolog dziecięcy Toruń
1 lutego, 2021

Po czym poznać, że pizza jest dobra

Niełatwo chyba znaleźć człowieka, który nie jada pizzy. Zróżnicowanie składników i dodatków zapewnia, że prawie każdy odnajdzie coś pysznego. Każdy z nas ma indywidualne upodobania, ze względu na to ciężko się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Rozbieżność w smaku da się również znaleźć nawet kiedy bierzemy identyczne dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z własnymi przepisami, tradycją czy metodą pieczenia. Dlatego też nie za każdym razem, nawet przy zamówieniu pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, osiągniemy ten sam smak. Po czym poznać, że pizza jest idealna? O tym przesądza kilka czynników na etapie przyrządzania.

Idealne ciasto na pizzę – czym się charakteryzuje?

Idealne ciasto na pizzę to fundament smaku. Uzyskanie idealnej masy jest największym wzywaniem, jakie stoi przed osobą, która chciałaby wyrobić idealną pizzę. Bez względu na to, czy wolimy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza powinna być sprężysta i chrupka. Oprócz tego, nie powinna łamać się po wypieczeniu. Tym, co decyduje o tym, że ciasto na pizzę jest najlepsze są 3 składniki. W głównej mierze należy zwrócić uwagę na mąkę. Porządnej jakości mąka, tj. o typie bardzo niskiej wartości liczbowej. Im większa wartość (np. typ 650), tym niższa jakość produktu. Najznakomitsze pizzernie używają mąkę włoską o typie równym 00.

Istotnym składnikiem jest też odpowiedni zaczyn drożdżowy. Konieczne jest w tym wypadku użycie świeżych drożdży. Drożdże suche są mniej wartościowe, dlatego, jeśli marzymy o najlepszym cieście, zawsze warto używać dobre składniki. Ponadto, zaczyn drożdżowy wymaga dorzucenia dopasowanej ilości cukru i soli. W zależności od tego, czy wybieramy pizzę na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, powinno się dobrać ilość cukru i soli. Ciasto chrupkie robi się na skutek równo wymierzonej proporcji cukru i soli, grubsze – gdy do ciasta dosypiemy nieco więcej cukru, niż soli. Przygotowany zaczyn drożdżowy musi nieco „poodpoczywać”, żeby wyrosnąć, przez co to konieczny etap, o którym nie można zapominać.

Żeby sprawić, żeby pizza okazała się dobra, należy dołączyć do ciasta jeszcze jeden wyjątkowy składnik. Jest nim wysokiej jakości oliwa. Ile trzeba wlać oliwy zależy od przepisu, pewne jest, że ten produkt nadaje smaku, wilgoci i chrupkości. Czy użycie tych składników sprawi, że pizza okaże się pyszna? Tak! Powinno się więc poświęcić uwagę temu, żeby dobrze wyrobić ciasto. Zazwyczaj po wyrobieniu powinno stać się gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno wrócić do wcześniejszej. Kiedy tak się nie dzieje, trzeba odłożyć je na trochę oraz pozwolić wciąż pracować drożdżom.

W jaki sposób uzyskać najlepszy smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi pomyśleć o swoich ulubionych produktach. Niewątpliwie każdy woli co innego, ale bez względu na to, jakie składniki i dodatki wolimy, każdy z nich powinien być świetnej jakości. Tylko świeże składniki to gwarancja dobrego smaku oraz jakości. Z tego względu dobierając pizzerię albo przygotowując pizzę w domu, powinno się na to zwrócić uwagę. Równie istotna jest ilość składników. Chociaż wielu ludzi pragnie oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dobierać jak najwięcej wybranych składników, najlepsza pizza ma co najwyżej cztery składniki. Mniejsza liczba składników ma znaczenie patrząc na wagę oraz nadal gwarantuje wiele możliwości pod względem walorów smakowych. Im większa liczba składników, tym bardziej ciasto będzie obciążone, a to sprawi, że może się spłaszczyć oraz stracić na swojej sprężystości i okaże się już nie tak wspaniałe.

Ogromy wpływ na wyborny smak pizzy ma także sos. Znakomity sos do pizzy powstaje z pomodorowej passaty. Dlaczego? Pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Jeśli tak się stanie, przesadnie mokre ciasto będzie słabiej rosło, źle się wypiecze, a na dodatek utraci kruchość. Z sosem nie należy też nie przesadzać oraz nie dodawać go za dużo. Dobrze go zrobić ciut szybciej, żeby nabrał mocy, porządnego aromatu i smaku.

Sekret wypiekania smakowitej pizzy

Co sprawia, że pizza ma dobry smak oraz intensywny aromat? Rzecz jasna sposób jej wypiekania. W wielu pizzeriach wykorzystywane są do tego kamienne piece albo takie opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura takich pieców sprawia, że pizza wypieka się prędko, ciasto jest sprężyste i chrupkie, a wybrane składniki oddają swój pyszny smak, nie robiąc się przy tym gumowe czy spalone.

To sprawia, że im większa temperatura w trakcie wypiekania pizzy, tym korzystniej. Dość trudno sobie wyobrazić posiadanie kamiennego pieca w domu, więc często wybieramy się na pizzę do ulubionej pizzerii albo decydujemy się na zamówienie pizzy z dowozem do domu. Jak to zrobić gdy jednak chcemy przyrządzić doskonałą pizzę domowym sposobem? Tylko piekarnik może nie być wystarczające, z uwagi na to dostępne są do kupienia specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Należy go nagrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec właśną doskonałą pizzę.

Pewnie z domowymi możliwościami nie otrzymamy efektu z pizzerii, ale będzie on bardzo zbliżowny i pizza z pewnością będzie miała dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień pobiera z ciasta wilgoć, a tym samym redukuje czas pieczenia. Ta metodą ciasto jest kruche i sprężyste, a wybrane składniki nie tracą na wartości i zapewniają idealny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.